مقدمه
کسب معرفت و مهارت در دو «باشگاه اندیشه» و «باشگاه مهارت» در حقیقت مقدمهای برای نقشآفرینی اجتماعی عالمانه است؛ که راهبران جوان میتوانند آن را در قالب «هستههای اقامه» و حل مسائل و موضوعات «راهبردی» و با رویکرد «راهبرانه» آغاز کنند. در «باشگاه میدان»، هستههای اقامهی مسئلهمحور در مسیر رشد خود تا وصول به سطح کنشگری راهبرانه در زیستبوم عرصه تخصصی، مورد حمایت و رهیاری قرار میگیرند.
ابعاد هستههای اقامه
هر «هستهی اقامه» متشکل از افراد دغدغهمند و دارای پیشنیازهای کنش در آن عرصهی خاص است. در حقیقت این مجموعه جمع سالمی از افراد با برجستگیهای «علمی و عملی» متناسب است که در مجموع و نه بصورت فردی، جامعیت مورد نیاز برای کنشگری عالمانه در آن عرصهی خاص را فراهم میکنند. همچنین لازم است یکی از افراد گروه، مسئولیت رهبری گروه را به عهده بگیرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که در هستههای اقامه علاوه بر هدف مشترک و مساله اساسی گروه، نیروی انسانی و اعضا، اهمیت بسیار بالایی دارند؛ و لازم است ساختار هستهی اقامه به صورتی باشد که افراد ضمن نقشآفرینی در جهت هدف گروه در بعد سلایق و استعدادهای فردی هم به پیشرفت دست پیدا کنند. همچنین شکلگیری هویت جمعی مشترک بسیار مهم است و در حالت مطلوب افراد گروه در ابعاد فردی، خانوادگی و حتی اقتصادی با اعضای دیگر پیوند برقرار میکنند.
سازوکار فعالیت هستههای اقامه
مدل راهبری و کنشگری در هر عرصه و موضوع به فراخور ماهیت آن موضوع و عرصه متفاوت خواهد بود؛ ولی به صورت کلی میتوان گفت، نقطه ی شروع از شناخت عرصه و بازیگران صحنه خواهد بود؛ و بعد از تعریف فعالیت متناسب و اجرای آن با مشخص شدن خلاءها و منقّحترشدن مساله و چالشها، گروه برای شکلدادن به یک چرخهی رفت و برگشتی بین عرصهی عمل و نظر آماده میشود؛ و این چرخه رشد تدریجی گروه را رقم خواهد زد. در حقیقت میتوان گفت گروه پس از دریافت پیشنیازهای اولیه در باشگاههای اندیشه و مهارت، از یک «مساله» شروع میکند و دستوپنجهنرمکردن طبیعی با آن مساله ادامهی سیر رشد آن گروه را رقم خواهد زد.
وجود رهیار برای هر هستهی اقامه
نقش رهیار و مشاور در طول مسیر تبدیلشدن هستهی اقامه به یکی از کنشگران فعال آن عرصهی خاص، نقشی بیبدیل و حیاتی خواهد بود. افرادی که رهیاری هستههای اقامه را به عهده میگیرند، باید از برجستگیهای ویژهی علمی و عملی متناسب با آن عرصه بهرهمند باشند؛ و گروه را در مسیر رشد و بالندگی خود یاری دهند. البته رهیاران جزو افراد هسته نیستند و صرفا شأن مشورتی و بیرونی دارند.